Wat is een mastermind en hoe vind je er één?

Nee, we hebben het niet over het spel “mastermind”, de Britse tv show “mastermind” of een antagonistiche mastermind uit een James Bond film. We hebben het over de peer-to-peer mastermind groepen die niet meer weg te denken zijn uit de entrepreneur cultuur.

Mastermind: 1 + 1 = 3

Een mastermind is een soort “peer mentor” groep. Oftewel een groep van gelijkgestemden die elkaar helpen om op professioneel vlak naar een volgend niveau te komen. Het gaat hierbij dus niet om een groep die geleid wordt door een coach of specialist. Eigenlijk is het dus niets minder dan een groep gelijkgestemden die elkaar adviseren, motiveren en verantwoordelijk houden.

De term mastermind wordt voor het eest concreet genoemd door Napoleon Hill, de schrijver van het bekende boek think and grow rich. Hoewel hij tegenwoordig wordt gezien als een controversieel figuur (naar het schijnt heeft hij een groot deel van zijn werk uit zijn duim gezogen), hebben zijn boeken veel mensen geinspireerd. Zijn definitie van een mastermind groep is:

“The coordination of knowledge and effort between two or more people who work towards a definite purpose in a spirit of harmony…no two minds ever come together without thereby creating a third, invisible intangible force, which may be likened to a third mind”

Aldus Napoleon Hill. Een mastermind groep volgt dus het principe 1 + 1 = 3.

Het is dus geen netwerk of een coachingsgroep. Het gaat om een groep gelijkgestemden of “peers” die elkaar advies geven. Maar veel harde regels zijn er niet en hoewel het oorspronkelijke idee er geen authoriteisverschil is tussen de leden zijn er nu genoeg succesvolle ondernemers die een betaalde mastermind groep opzetten.

Wat doet een mastermind?

Een groep gelijkgestemenden die elkaar adviseren. Wat moet je je daar dan bij voorstellen? Er zijn geen vaste regels voor de invulling van een mastermind. Maar in de praktijk zie je dat de grootte van een mastermind groep zo tussen de vier en acht personen is die wekelijks of maandelijks bij elkaar komen. Dit kan digitaal of life zijn. Vaak wordt er over professionele doelen gesproken, geef je elkaar tips en worden real life scenario’s besproken (een beetje zoals een intervisie). Soms wordt er ook gebrainstormd of gaan mensen juist samen ondernemen.

De voordelen van een mastermind

Aansluiten bij een mastermind heeft heel veel voordelen.

Voorkom tunnelvisie en blinde vlekken – elke ondernemer heeft zijn of haar blinde vlekken en last van tunnelvisie. Een vaste groep gelijkgestemden kan je op je eigen blinde vlekken wijzen.

Focus en accountability – Je hebt nu elke week of maand een vaste afspraak in je agenda waarbij je over je business doelen nadenkt. Een vaste prik met meerdere mensen zeg je toch minder gauw af dan een afspraak met jezelf. Bovendien kan het motiverend werken dat je je doelen hardop hebt gedeeld met andere professionals.

Feedback – Altijd fijn om mensen te hebben die met je mee denken.

Netwerk – hoewel dit niet het doel is van een mastermind kan dit wil een bijkomend voordeel zijn.

Goedkoper dan een businesscoach – vaak is een mastermindgroep veel goedkoper dan een businesscoach terwijl je van meer mensen input en feedback krijgt.

Hoe vind ik een mastermind groep?

De simpelste manier is aansluiten bij een bestaande mastermind of door er zelf één te starten. Een oproepje op LinkedIn is zo gemaakt. Toch is het lastig om de juiste mensen te vinden. Mensen met wie je misschien goed kunt opschieten hoeven niet persé de beste kandidaten voor een mastermind groep te zijn. Je hebt mensen nodig die je begrijpen maar die niet bang zijn om de confrontatie aan te gaan.

Er bestaan daarnaast ook websites en coaches die faciliteren in het opzetten en begleiden van een groep. Het voordeel is dat je dan niet teveel zelf hoeft na te denken over de opzet. Ook is er een grote kans dat de groepsleden een goede aanvulling zijn op elkaar. Vaak wordt hier wel een vergoeding voor gevraagd. En dat is niet persé negatief. Door ervoor te betalen wordt het minder vrijblijvend. Ook dit is een vorm van accountability.

Nieuwsgierig? Novia Connect wil dit najaar een mastermind fair organiseren! Een digitaal mix and match event voor ondernemende professionals die op zoek zijn naar een mastermind. Bij genoeg aanmelden gaan we een datum prikken. Let op! Bij aanmelden zit je nog nergens aan vast.