Bezige bij of eeuwige twijfelaar: wat houdt parttime ondernemen precies in?

De parttime ondernemer, is dat zo iemand die duizend dingen in één week doet, of iemand die niet weet wat ‘ie wil in het leven en daarom maar van meerdere walletjes eet?

Wij omschrijven de parttime ondernemer liever als multipassionate of omniprofessional. Iemand die gemotiveerd is om nieuwe, ambitieuze dingen te ondernemen. Of je dat nu voor je zelfontwikkeling of zakelijke ontwikkeling doet.  

Maar parttime ondernemen kun je op verschillende manieren omschrijven. Om je een idee te geven van een aantal van die definities, geven we je drie voorbeelden. We vertellen je de voor- en nadelen van parttime ondernemen, zodat je precies weet wat het inhoudt.

Drie vormen van parttime ondernemen

– Parttime ondernemen is meerdere bedrijven hebben en dus niet fulltime aan één bedrijf werken. Vaak wordt dan de term mulitpassionate of multipotentialite ondernemer gebruikt. Zo zijn er mensen die naast freelance diensten ook producten verkopen. Net zoals Sabrina, die wij een tijdje geleden interviewden.

– Parttime ondernemen is ondernemen naast een full-time of parttime baan of studie. Hier wordt soms de term side-hustle voor gebruikt. Je kunt denken aan het beheren van je eigen webshop naast je normale baan. Dit doet Angela bijvoorbeeld.

– Of het is parttime je onderneming beheren. Denk aan mensen die er bewust voor kiezen om bijvoorbeeld 20 uur in de week te werken.

Bij Novia Connect bedoelen we met parttime ondernemer het tweede: iemand die onderneemt naast een baan of studie. Dit wordt steeds populairder. Cijfers van de KVK laten zien dat het type starter verandert en dat steeds meer ondernemers baan en onderneming combineert. En dat is niet alleen vanwege de pandemie. Internet maakt het laagdrempeliger om een onderneming te starten. Niet alleen omdat het starten van een webshop nu eenmaal veel makkelijker is dan een fysieke winkel. Het werven van klanten gaat makkelijker maar ook de toegang tot kennis. De tijd dat je als freelancer begon omdat je toevallig een opdracht kreeg en daarna struggelde om aan een tweede opdracht te beginnen is verleden tijd.

De voor- en nadelen van parttime ondernemen

Een parttime onderneming beginnen heeft veel voordelen. Als je er een baan (of studie) naast hebt heb je financieel meer zekerheid. Het betekent immers een spreiding van inkomsten. Vallen inkomsten tegen? Geen nood er is nog steeds brood op de plank.

De voordelen van parttime ondernemen

– Financiele zekerheid door spreiding van inkomsten. Vallen de inkomsten tegen uit je onderneming of valt je baan weg? Geen nood! Meerdere inkomstenbronnen betekent meer stabiliteit.

– Minder risico. Omdat je van onderneming niet meteen hoeft rond te komen heb je meer tijd en ruimte om te leren en te experimenteren. Het hoeft niet meteen heel veel geld op te leveren.

– Investeringsruimte vanuit andere job. Een website, je logo of misschien wel een cursus. Dankzij een andere geldstroom heb je ruimte om te investeren.

– Ontwikkeling. Een extra inkomen hoeft niet de enige motivatie te zijn. Het hebben van een eigen onderneming is ook gewoon ontzettend leerzaam.

De nadelen van parttime ondernemen

– Juist omdat je dit parttime doet heb je minder tijd om je volledig in iets te storten: dat betekent dat je efficienter moet werken (zelfs al heb je dus de finaciele ruimte) of veel moet uitbesteden.

– Je kunt niet van alle regelingen gebruik maken. Als parttime ondernemer is het nu eenmaal lastiger om aan de urennorm van meer dan 1000 uur te voldoen.

– Werken in loondienst en het werken als zelfstandige verschilt. Bij de ene baan ben je zelf directeur, eigenaar en eindverantwoordelijke en bij de andere baan ben je dat niet. Dit kan wel eens voor wat frustratie zorgen als je bijvoorbeeld snel beslissingen wilt maken.

Netwerken met parttime ondernemers

In de Novia Community kun jij, als parttime ondernemer, terecht voor inspiratie en tips. En wil je graag netwerken en sparren met gelijkgestemden? Dan ben je bij ons zeker aan het goede adres! We organiseren iedere maand online business events zoals intervisies, brainstorms en online panels. Neem een kijkje in onze agenda, reserveer een ticket of word lid!