Het ontstaan

Een maand voordat de eerste COVID maatregelen van kracht werden, was ik samen met een business compagnon op een netwerkevent voor ondernemers.

De gesprekken zijn leuk. Het gezelschap een mix van oude rotten in het vak en freelancers die net hun baan hebben opgezegd. We brainstormen over businessevents. De sfeer is goed. De energie is hoog.

Nog geen maand later zitten we plots thuis. Dat evenement dat we na onze brainstorm wilden organiseren wordt noodgedwongen uitgesteld. De verwachting is dat we misschien in mei of juni wel weer bij elkaar kunnen komen. Toch? Achteraf gezien een hilarisch naïeve gedachte.

Uiteindelijk besloten we eens een meeting in te plannen via Discord. Tijdes het netwerkevent lieten we een paar keer vallen dat het best interessant zou zijn om te verkennen of we niet samen een business konden opzetten. Wat we wilden: een opengeklapt scherm, een koptelefoon en de geur van koffie.

De energie tijdens ons eerste digitale netwerkevent bruiste al snel omhoog. We hadden het niet alleen over leuke projecten die we samen konden ondernemen. Ook over plannen, concepten en ambities die we al een tijdje koesterden en de daarbij horende struikelblokken.

De meeting werd een vaste prik op de donderdagavond. De samenstelling wisselde. De energie en het enthousiasme steeg.

De nieuwe manier van netwerken en ontmoeten is er eentje die zeker blijft.

novia connect
novia connect

Carina Nieuwenweg

Oprichter

Mijn grootste passie is mijn werk. Ik werk als onderzoeker aan Wageningen University and Research, daarnaast ben ik oprichter van Novia Connect en vertegenwoordiger bij Mensa. Ik doe graag aan CrossFit en heb sinds kort een lieve kat, genaamd Coco.

Voordat COVID het leven overhoop gooide, organiseerde ik borrels en events voor een grote organisatie. Door COVID moesten we dit noodgedwongen online organiseren. Ik merkte echter dat dit ook voordelen had: er werden meer mensen actief, afstand speelde geen rol meer en voor ik het wist werd de donderdagavond een vaste prik om te netwerken, af te spreken, te brainstormen en nieuwe projecten op te starten. Doordat we gebruik maakten van Discord kon dat ook; met Discord hadden we alles op één plek. Toen besloot ik “dit is zo leuk en er is behoefte aan. Ik ga dit verder uitbouwen!” en zo ontstond Novia Connect.

Wat is Discord?

Discord is platform gericht op het creëren van communities. Leden kunnen communiceren via chatkanalen en spraak- en videokanalen op wat men “servers” noemt. Een server is een aangemaakte verzameling van chat- en spraak- en videokanalen. De beheerder van een server kan de toegankelijkheid regelen en de verschillende kanalen verdelen in categorieen. Ook kunnen mensen buiten servers om elkaar een persoonlijk bericht sturen, vrienden maken en groepsgesprekken aanmaken.

Als beheerder kun je de toegang tot de verschillende kanalen reguleren. Hiermee is het makkelijk overzicht bewaren, ook als je een grote server hebt. Maar je kunt hiermee ook een veilige omgeving waarborgen voor je leden. Als laatste kun je met Discord gebruik maken van (zelfgemaakte) bots en applicaties welke je helpen met het beheren van je community. Of het nu gaat om bijhouden van statistieken, het verlenen van toegang of het versturen van een welkomstbericht. Bij Novia Connect programmeren we onze eigen Discord applicaties.

Meer lezen op onze blog

Lees meer over Novia, de community en alles wat met het ondernemerschap te maken heeft in de Novia blog.