In gesprek met... Thérésa Oost

In de serie “in gesprek met…” schetst Novia Connect een portret van de ondernemer achter de onderneming. Hoe zijn ze begonnen met ondernemen? Welke obstakels kwamen ze tegen en welke tips hebben ze voor andere ondernemers?

Thérésa Oost een ondernemer én ondernemend. Daarnaast kan zij ook goed netwerken. Thérésa is eens bestempeld als een “scharrelondernemer” – een term die goed bij haar past. Zij is bereid om van alles uit te proberen. Als het nergens op uitloopt is het ook goed. Dit is haar verhaal.

Thérésa Oost in gesprek met Novia Connect ondernemers professionals

Aanpakkersmentaliteit

“Tot een jaar of vijf geleden heb ik loondienst gewerkt. Daarvoor heb ik verschillende functies bij dezelfde weggever gehad; dus ik heb best veel gejobhopt. Dit betekende dat ik iedere twee tot vier jaar wel een andere rol had. Toch heb ik vooral leidinggevende rollen gehad aangezien het ondernemen en het leidinggeven mij het meeste ligt. In de afgelopen jaren heb ik echt van alles gedaan: zo heb ik bijna vijftien jaar lang gewerkt voor Zorgpartners Friesland. Ook heb ik een tijdje voor Friesland Campina gewerkt. Na mijn studietijd heb ik zelfs nog eventjes in het onderwijs gezeten als officemanager. Momenteel werk ik als interim operationeel manager voor de GGD-regio Utrecht. Een baan dat mijn eigen onderneming en het vrijwilligerswerk het minst verstoort.

Op het HBO heb ik Bedrijfskunde en Human Resource Management gedaan – dus ik denk dat daar mijn aanpakkersmentaliteit vandaan komt. Al moet ik mijn vooroordeel wel terugtrekken aangezien ik voldoende academie ken die deze aanpakkersmentaliteit ook bezitten. Het lijkt er dus meer op dat het hele praktische gewoon in de mens zelf zit.

"Vanuit je netwerk kan er soms zomaar weer iets op je pad komen."

Nadat ik een half jaar als organisatieadviseur had meegedraaid met een klein bedrijf in Hoogeveen heb ik in 2016 de beslissing genomen om een eigen bedrijf te starten in organisatie- en persoonlijke ontwikkeling. Bij dat bedrijf ben ik ook gecertificeerd voor de systematiek ontwikkel-assessment, maar dit heb ik maar kort toegepast. Onlangs ben ik wel weer gevraagd voor deze systematiek! Vanuit je netwerk kan er soms zomaar weer iets op je pad komen. Ik heb mijn oud-collega’s bij het bedrijf in Hoogeveen meteen een seintje geven met ‘jongens, wanneer dit wat wordt wil ik dit graag weer met samen jullie doen!’. Het is erg mooi om te zien dat oud-collega’s van vijf jaar geleden op deze manier weer actueel kunnen worden in je netwerk.”

Scharrelondernemer

Iemand heeft mij eens bestempeld als een scharrelondernemer. Ik vind dat deze term goed bij mij past aangezien ik veel diverse dingen doe. Zowel als ondernemer, maar ook als vrijwilliger. Ik ben daarom een ondernemer én ondernemend. De term scharrelondernemer betekend voor mij iemand die rondkijkt en veel ziet en hoort. Hetgeen waarvan ik denk ‘hé, dat is iets voor mij’ krijgt ook mijn volledige aandacht. Dit betekend dus dat mij zelden iets aangeboden hoeft te worden of dat het hapklaar hoeft te zijn – het liefst niet. Anders verliest het voor mij te snel de uitdaging en is het mij te makkelijk. Om het dan weer uitdagend te maken ga ik op het scherpst van de snede zitten. Ik weet dat niet altijd goed is, daarom zoek ik het liefst onderwerpen waar weinig mensen zich mee bezig houden. 

Een aantal keer per jaar heb ik wel een moment dat alles tegelijkertijd komt en het eigenlijk niet meer te overzien is. Sommige mensen focussen zich dan op timemanagement, terwijl ik juist het belang ga aanvoelen. ‘Wat is het belangrijkste? Waar komt de meeste schade van als ik het nu even niet doe?’ Dit betekent ook wel eens dat ik een stekker uit een project moet trekken.

Tips, tricks en tools

Het belangrijkste betreft netwerken is nieuwsgierig zijn en veel bekijken wat interessant zou kunnen zijn. Daarna moet je natuurlijk wel het lef tonen om jezelf aan te melden. Het is verbazingwekkend om te zien waarbij je langs kunt gaan zonder een logische reden. Het leuke hieraan is dat je weer wat nieuws hoort, je nieuwe mensen ontmoet en je kunt natuurlijk jouw netwerk kunt uitbreiden. Voor mij is het netwerken in coronatijd niet heel anders – behalve dat het online meeten met mensen wel eendimensionaler is. Het is voor mensen zoals ik, die werken uit nieuwsgierigheid en graag luisteren, dat het online meeten zichzelf juist beter ontleent. Het scheelt veel rompslomp zoals reistijd. Daarnaast vind ik het ook fijn dat iedereen op zijn beurt moet wachten om iets te mogen zeggen en kun je de mensen die aanwezig zijn tegelijkertijd aankijken. 

"Ga jezelf niet verkopen, maar presenteer jezelf.."

Betreft het netwerken zelf: ga jezelf niet verkopen, maar presenteer jezelf. Daarnaast ‘één keer nee is geen nee’. De eerste keer dat iemand nee zegt kan door zoveel redenen zijn die niets met jou te maken hebben. Terwijl de tweede keer als je iemand spreekt het dan wel een ja kan zijn!”

Leren hoe je jezelf en je onderneming presenteert?

Wil jij leren hoe jij jezelf en je onderneming presenteert? Volg dan op 22 juli de mastermind sessie Pitch Perfect. Tijdens deze mastermind ga je met andere ondernemers aan de slag om jouw elevator pitch te perfectioneren.