In gesprek met... Sanne Elisabeth

In de serie “in gesprek met… “schetst Novia Connect een portret van de ondernemer achter de onderneming. Hoe zijn ze begonnen met ondernemen? Welke obstakels kwamen ze tegen en welke tips hebben ze voor andere ondernemers?

Sanne Elisabeth van Gent is eigenaar van creative studio Sanne Elisabeth en initiatiefnemer van Netwark, een online platform voor vrouwelijke ondernemers uit de Achterhoek en Twente en co-founder van Novia Connect. Ze is marketeer, strateeg en branding expert. Alles in één. Dit is haar verhaal.

Sanne Elisabeth van Gent

Tweehonderd falafels maken is best zen

“Vroeger droomde ik over twee dingen: m’n eigen restaurant of mijn eigen designbureau. In het laatste jaar van mijn studie Crossmedia Design (een interdisciplinaire studie waar de ontwikkelingen in digitale media en communicatie samenkomen) aan ArtEZ Enschede kreeg ik een burn-out. Ik behaalde mijn bachelor maar ik was niet klaar om de grote designwereld in te stappen. Ik wilde daarom eerst mijn andere droom “uitproberen” en ging aan de slag in een restaurant. Eerst als barista, maar al vrij snel als zelfstandig werkend kok.

Dit heb ik bijna vier jaar gedaan, maar vond het erg zwaar. Zowel fysiek als mentaal. Fysiek was het moeilijk uit te houden met mijn één meter zestig en kippenkracht. Mentaal was het zwaar omdat er voor mij weinig uitdaging in zat. In het begin vond ik dat juist fijn, omdat het wat afleiding bood terwijl ik nog te maken had met de nasleep van m’n burn-out. Tweehonderd falafels maken is best zen. Maar ik kreeg behoefte aan meer uitdaging. Ik werkte parttime en had veel vrije tijd. Genoeg tijd om een opleiding te volgen. Ik wist niet precies wat ik wilde leren, maar ik wilde gewoon graag weer iets nieuws leren. Mijn brein aan het werk zetten. Ik maakte een selectie van de opleidingen die mij leuk leken en koos uiteindelijk voor Online Marketing. Ik dacht altijd dat dat niets voor mij was omdat ik geen gladde verkoper ben. Maar toen ik zag wat het inhield bleek het veel raakvlakken te hebben met design, psychologie en sociologie. Precies de onderwerpen die ik interessant vind.”

Het was nu of nooit

“Ik ging er met een open mind in. Ik dacht: ik zie wel hoe lang ik erover doe. Toen ik negens en tienen kreeg voor de opdrachten, kreeg ik de smaak te pakken. Door mijn burn-out was ik mijn ambitie verloren en die kwam nu weer terug. Ik wilde nu zo snel mogelijk, zoveel mogelijk hoge cijfers halen. Naast theorie wilde ik ook praktijkervaring opdoen en begon ik als online marketeer bij een theater. Ik kreeg er veel energie van.

Daarnaast werkte ik nog steeds als kok en het begon steeds meer te kriebelen om echt iets te doen met mijn nieuwe kennis. Maar ik durfde de stap naar volledig mijn eigen bedrijf nog niet te nemen. Naast mijn baan in de horeca deed ik wat freelance opdrachten in mijn vrije tijd, meer niet. En toen kwam de pandemie. De horeca sloot, ik zat thuis en plotseling had ik zeeën van tijd om aan mijn onderneming te werken. Ik wist: als ik nu niet voor mijn eigen bedrijf ga, dan doe ik het nooit. Bovendien, wat was het ergste dat kon gebeuren? Ik had niets te verliezen. Dus ik stopte officieel met mijn baan als kok en ging voor de volle 100% voor mijn eigen bedrijf: creative studio Sanne Elisabeth. Inmiddels zijn we een jaar verder en ben ik ook co-founder van twee andere ondernemingen.”

Sanne Elisabeth van Gent

De voordelen van een lockdown voor een introvert

“Maar als introvert was dat niet vanzelfsprekend. Ik vind netwerken best eng en sociale bijeenkomsten kosten veel energie: vooral als ik geen klik heb met mensen en als we niet op dezelfde golflengte zitten. Ik heb extraverter zijn echt moeten trainen. De lockdown heeft daarin wel geholpen. Online events namen een deel van mijn zorgen werg. Bij offline events kan ik dagen vooraf wakker liggen en nadenken over wat ik moet zeggen, hoe ik iemand aanspreek en wat als het gesprek stil valt. Bij online events was dat een stuk minder erg. Ik hoefde niet te stressen over de reis er naar toe. Ik zat in mijn eigen vertrouwende omgeving en als het helemaal mis zou gaan dan kan ik het altijd nog op een slechte internetverbinding gooien. De drempel om te socializen was een stuk lager!

Maar het helpt ook met kennismakingsgesprekken en vergaderingen. Online gebeuren die veel meer op mijn eigen voorwaarden. Het verplaatsen van het menselijk contact van offline naar voornamelijk online heeft me langzaam laten wennen aan de extraverte en sociale kant van het ondernemen. De zenuwen die ik voelde voor een gesprek met een onbekende heb ik weten om te zetten in enthousiasme.

Introvert zijn heeft ook heel veel voordelen als ondernemer. Ik ben geen “kletser”, ik ben een luisteraar. Ik zeg dingen omdat ik ze wil zeggen en omdat ze iets bijdragen. Niet om een stilte te vullen. Door de regels heen kunnen lezen, inspelen op de behoeftes, vragen en voorkeuren opmerken die niet gelijk worden uitgesproken: goed kunnen luisteren en dit soort signalen oppikken zijn belangrijk voor een goede samenwerking en een goed eindresultaat.”

Jezelf onderscheiden? Gewoon beginnen!

“Voordat ik begon heb ik uren nagedacht over en onderzoek gedaan naar hoe ik mezelf kon onderscheiden. Er is immers veel competitie. Wie ben ik, wat is mijn missie en visie? Van dit soort vragen kreeg ik vooral een existentiële crisis. Uiteindelijk heb ik het idee dat ik onderscheidend moet zijn losgelaten. Ik was ook nog maar net begonnen en ik wist nog niet eens precies wie ik was en waar ik naar toe wilde. Ik ben dus gewoon begonnen met ondernemen. Uiteindelijk realiseerde ik me dat ik niet onderscheidend kan zijn in wat ik doe maar wel in hoe ik het doe en voor wie ik het doe.

Wat ik doe, marketing, branding en design, kan in principe iedereen leren. Maar hoe ik het doe, mijn aanpak, denk- en werkwijze en ideeën, zijn eigen. Voeg daar aan toe dat ik alleen werk met verbinders en vernieuwers. Op die manier ben ik onderscheidend. Ik wil dat mensen met mij willen samenwerken omdat ze mij als persoon onderscheidend vinden. Eigenlijk wil ik dat ze denken “Die Sanne, dat is zo’n interessant en inspirerend mens, daar wil ik mee samenwerken”.

“Wat ik startende ondernemers aanraad: Gewoon beginnen. Het is natuurlijk super leuk om na te denken over je huisstijl en hoe je website er uit komt te zien, maar dat is niet per sé belangrijk wanneer je start. Het belangrijkste is dat je een netwerk hebt en opdrachten. Je kunt uren besteden aan het maken van een businessplan, geld uitgeven aan een ontwerper of webbouwer, maar als jij een half jaar later pas doorhebt wie nou echt jouw ideale klant is, of wat je aanbod nu echt is, dan is al die tijd en al dat geld voor niets geweest. Als je begint zit je nog in de ontwikkelingsfase, dat is juist het moment om kennis op te doen en uit te proberen. Als je dat hebt gedaan en je weet waar je voor gaat en staat, je weet wie je doelgroep is en wat je wilt bereiken, dán kun je de volgende stap nemen. Als het goed is heb je dan ook budget om een professional in te huren.”

Tips, tricks en tools

Ik lees graag boeken en luister graag naar podcasts die niets met ondernemen te maken hebben. Dit zorgt er juist voor dat ik met nieuwe verbindingen en inzichten kom. Podcasts die ik zelf elke dag luister zijn: ‘Stuff You Should Know‘ en ‘Philosophize This!‘. Een boek over ondernemen en leiderschap dat ik heb gelezen dat ik alle introverten onder ons kan aanraden is ‘Introvert Leiderschap‘ van Karolien Koolhof. Mij is jaren verteld dat ik meer extravert zou moeten zijn, dit boek laat juist zien dat introversie ook krachtig is.”

Meer over Sanne Elisabeth

Wil je meer weten over Sanne’s onderneming? Neem een kijkje op de website of Linkedin. Op donderdag 20 mei geeft Sanne een masterclass ‘Starten met Content’ via Novia Connect. Je leert hoe je op een tijdsbesparende en leuke manier een contentplanning en -strategie opstelt voor social media. Bestel hier snel en eenvoudig je ticket.