Het ondernemersverhaal van Michiel Borgart

Michiel Borgart is Business Analist én fotograaf. Zijn belangrijkste ondernemersles is “wees trouw aan wie je bent”. Een Christelijke waarde die Michiel hoog in het vaandel heeft staan in zijn eigen onderneming. Dit is zijn ondernemersverhaal.

Mijn creatieve kant meer ruimte geven

“Naast dat ik werk als business analist ben ik ook fotograaf. Fotografie is geen jeugddroom geweest, ondanks dat ik het altijd erg leuk heb gevonden. Ik kreeg al op jonge leeftijd een hele eenvoudige camera mee op schoolreisjes en genoot er enorm van om foto’s te maken en te laten zien. Maar dit heeft nooit echt tot meer geleid dan foto’s maken op vakantie hoewel ik dat altijd heel leuk heb gevonden. De camera en lenzen hadden wel een ontwikkeling doorgemaakt. Ook de technische kant van fotografie heeft me altijd geïnteresseerd. Maar ik heb het nooit een echte plek in mijn leven gegeven.

Op een gegeven moment zag ik de kans ontstaan om ook mijn creatieve kant meer ruimte te geven. Iets waar ik ook van merkte dat ik daar behoefte aan had. Ik besloot om naast mijn werk de sprong te wagen en als fotograaf voor mijzelf te beginnen. Ik vond het zowel interessant als spannend een eigen bedrijf op te starten. Als business analist adviseer ik veel bedrijven en ik vond dat ik het nu maar eens zelf moest gaan doen.”

Goed verwachtingsmanagement is de basis voor mijn tijdsmanagement

“Het hebben van een baan, een eigen bedrijf, het fotograferen en het hebben van een privéleven betekent veel passen en meten. In het begin ging dit behoorlijk hectisch en chaotisch. Ik kon nog niet goed inschatten hoeveel tijd ik waar voor nodig had en was nog volop aan het leren op alle vlakken. “Gelukkig” had ik nog niet veel opdrachten. Op dat moment wilde ik het liefst vol gas vooruit maar achteraf denk ik dat het goed is geweest dat “het echte werk” rustig op gang kwam. Dit heeft me in de gelegenheid gesteld veel uit te proberen, ontdekken en leren.

Vooral het goed voorbereiden, inplannen en snappen hoe ik tot het eindresultaat kom dat ik voor ogen heb is voor mij cruciaal om mijn rust en vrede te bewaren. Voor mij een belangrijk anker omdat het binnenkomen van de opdrachten beperkt planbaar is en vaak ook snel uitgevoerd moeten worden. Bij grotere klussen hoort gelukkig ook vaak een langere doorlooptijd wat zich voor mij vertaalt in een flexibele tijdsindeling. De kleine klussen zijn meestal echt ad hoc. In beide gevallen is goed verwachtingsmanagement de basis voor mijn tijdmanagement.

Ik vertel mijn opdrachtgevers wanneer zij resultaat kunnen verwachten. Gemiddeld geef ik aan dat het vier tot zes weken kan duren voordat ik de foto’s oplever. Dit geeft me de mogelijk om mijn werk flexibel in te delen wat voor mij resulteert in meer plezier en snelheid in mijn werk. Ondanks dat ik het fotograferen erg leuk vind zou ik het niet fulltime willen doen. Dit betekent dat ik er altijd iets naast wil hebben. Daarbij denk ik ook niet dat je van alleen fotografie een hypotheek kunt betalen. Er zijn natuurlijk fotograferen die het werk wel fulltime doen, maar ik snap echt niet hoé zij dit doen.”

Samen investeren

“Toen ik net begon met Forever Images heb ik veel opdrachten gedaan met gesloten portemonnee. Een leuk voorbeeld is dat ik een collega die gespecialiseerd is in search engine optimization (SEO) geholpen heb aan geweldige foto’s en hij me heeft geholpen mijn website echt veel beter te laten ranken in Google. Maar bij de meeste opdrachten met gesloten portemonnee ging het bij beide partijen om de foto’s. Dit soort shoots worden ook wel time for print-, time for portfolio- of TFP-shoots genoemd.

Ik had toen nog niet het portfolio om betalende klanten aan te trekken en moest hier dus in investeren. Dit deed ik door zowel vrienden als familie te vragen alsook het samenwerken met modellen, fashion designers, visagisten en stylisten. We staken samen tijd en middelen in een shoot en mochten allemaal gebruikmaken van de foto’s. Het mooie is dat ik met iedereen uit die tijd nog steeds contact heb en shoots doe.

Wanneer foto’s een bepaalde marketingwaarde hebben voor mij, kies ik er nog steeds wel eens voor een TFP-shoot te doen. Deze waarde kan zitten in dat ik precies de foto’s kan maken in mijn stijl, juist de vrije hand heb om iets nieuws uit te proberen of dat de anderen bijvoorbeeld veel volgers onder mijn doelgroep hebben op social media. Maar dit is vandaag de dag een stuk minder dan in mijn eerste jaren. Ik denk dat het belangrijk is om te blijven investeren in marketing en de ontwikkeling van mijn stijl en werk.

Het is geweldig om dit te doen met mensen die hun vak verstaan, waar ik fijn mee kan samenwerken en die oprecht de waarde van mijn werk inzien. Als ik dan zie dat het resultaat van een TFP-shoot voor alle betrokkenen mooie reacties en nieuwe kansen opleveren, word ik daar elke keer weer erg blij van. Geeft een heerlijk gevoel van succes!”

Digital presence

“Momenteel staan mijn marketingactiviteiten op een laag pitje. Dit jaar ben ik getrouwd, verhuisd en gaan samenwonen. Hierdoor heb ik alle niet direct noodzakelijke activiteiten voor mijn fotografiebedrijf vooruit geschoven. Het is mooi om te zien dat de investeringen die ik heb gedaan in mijn digital presence tot op heden hun vruchten blijven afwerpen. Ik heb veel tijd en energie geïnvesteerd in mijn website en het delen van foto’s op social media. Zowel via mijn website als social media blijven nieuwe aanvragen binnenkomen. Hiernaast blijven ook bestaande relaties contact met me zoeken om mooie shoots te doen. Ondanks corona en de grote veranderingen in mijn leven kabbelt de fotografie toch rustig door. Dit beleef ik echt als een zegen.”

Mijn belangrijkste ondernemersles

“Heel persoonlijk, ik ben boven alles Christen. Ik vorm mijn onderneming en werk zo goed mogelijk in lijn met wie ik ben in Christus. Dit weerspiegelt denk ik ook het beste mijn belangrijkste ondernemersles: wees trouw aan wie je bent. Weet wie je bent en pas je eigen onderneming hieraan aan. Bedenk goed waarom je iets doet en houd je relaties gezond. Doe aan zelfreflectie en sta open voor lessen. Kijk regelmatig terug op hoe bepaalde dingen hebben uitgepakt en hoe je het zelf hebt beleefd.”

Tips en nieuws over fotografie

Heb je vragen over fotografie of ben je zelf fotograaf en wil je graag in gesprek met andere fotografen? Michiel heeft zijn eigen ‘fotografie-kanaal’ in onze digitale community, waar jij terecht kunt voor tips, nieuws en vragen!