Het Nieuwe Werken: waarom doen we dat nog niet?
In mei 2005 bracht Microsoft een whitepaper uit genaamd ‘Digitale werkstijl: het nieuwe werken’. Dit was voor het eerst dat HNW, oftewel Het Nieuwe Werken uitgebreid besproken werd. We zijn nu meer dan twee decennia verder en we horen de term steeds vaker. Maar wat houdt het eigenlijk in en waarom doen we het nog niet?
Dat HNW voor iedereen andere associaties opwekt werd al snel duidelijk. Het was dan ook het thema van ons Flitskanaal; een chatkanaal waar we tijdelijke over bepaalde topics en stellingen praten. Tijdens het online panel gingen we verder in gesprek over Het Nieuwe Werken. En die nieuwe manier van werken gaat volgens ons over waar we werken, wanneer we werken en hoe we werken.
Het Nieuwe Werken is radicaal anders
Als er iets is wat we ondertussen geleerd hebben van de pandemie is dat we voor veel werkzaamheden helemaal niet op kantoor hoeven te zijn. De meerderheid geeft dan ook de voorkeur aan hybride werken, het liefst een combinatie van thuiswerken en op kantoor. Het Nieuwe Werken zal ook flexibel zijn, zowel qua locatie als werktijden. Dit biedt ook de mogelijkheid om op tijden te werken die beter aansluiten op het ritme van een ochtend- of avondmens.
Niet alleen het negen tot vijf werken is achterhaald, maar ook de veertigurige werkweek. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen meer gefocust werken en productiever zijn als ze minder uren maken. De focus van wanneer en hoeveel werken zal moeten verplaatsen naar resultaatgericht en projectmatig werken.
Wat afgelopen jaar nog eens extra heeft benadrukt, is dat we sociale interactie met collega’s echt nodig hebben. Organisaties denken dit slim te combineren door wat gekeuvel voor of na vergaderingen. Daarnaast kunnen veel vergaderingen digitaal en zijn sommigen zelfs compleet overbodig. Is het niet beter om die sociale momenten los te koppelen van zakelijke meetings? Om veel bewuster te socializen; zonder die tijdsdruk en groepsdruk. Vergaderingen zullen hierdoor efficiënter worden en contactmomenten waardevoller.
Flexibel werken, efficiënter vergaderen en bewuster socializen dragen niet alleen bij aan productiviteit, maar ook aan het werkgeluk. Om deze nieuwe manier van werken te realiseren zal er een verandering nodig zijn in de werkcultuur en bedrijfsstructuur. Diversiteit, duurzaamheid en technologie vormen de fundatie voor deze transitie.
Meedoen met een online panel?
Wil jij meeluisteren en meepraten over uiteenlopende onderwerpen rondom ondernemen en digitaal werken? Reserveer dan gratis een plekje voor ons online panel.
Tijdens het online panel gaan co-founders Carina en Sanne een uur lang in gesprek met tafelgasten. Iedere maand behandelen we een ander onderwerp rondom ondernemen en digitaal werken. Je kunt gewoon achterover zitten en vanaf je favoriete plek meeluisteren, maar ook je vragen stellen aan de sprekers via de chat en zelfs op het podium.